top of page

- Norges mest kjente ørner -

Baron Blå med familie

Siste nytt fra havørnreiret

Live

Se direkte fra havørnene på Smøla

Havørnene fra Smøla

Siden sesongen 2015 har seere fra hele verden fulgt havørnene Baron Blå og Baronesse Barfot. 2020-sesongen ble ikke vellykket. Baronessen var død, og det ble ikke hekking.

Baron Blå holder til på idylliske Smøla i Møre og Romsdal kommune. Smøla har trolig verdens tetteste bestand av havørn med rundt 50 hekkende havørnpar, men ingen andre havørner er like kjent som familien Blå. 

Ørneparet Blå/Barfot kom gjennom ti vellykkede hekkesesonger.  

I 2015 fikk havørnene frem to unger, Jeppe og Nille. Året etter kom det også to unger, Storm og Stille. Vi så tidlig at den ene ungen hadde problemer med å få i seg nok næring, og måtte til slutt bøte med livet. I 2017 lå det også to egg i reirgropa, men kun ett av dem klekket. Ut kom havørnungen Solo, og det samme skjedde i 2018. To egg, men kun én unge, Elida. I 2019-sesongen ble det lagt to egg, det første 19. mars. Begge eggene ble klekket, 26. og 28. april. Vi fikk ikke tatt prøver av ungene, så de fikk navnene Elle og Melle. Senere fastslo vi at begge var hankjønn. Elle og Melle fløy ut av reiret 18. juli. Senere på året forsvant plutselig Baronesse Barfot og etter en tid dukket det opp en ny hunn sammen med Baron Blå. Baronessen ble funnet død, og det ble ikke hekking i reiret i 2020-sesongen.

bottom of page